Kürtős kalácskák
2018.06.26
A vásárok egyik kedvenc eledele a kürtős kalács. Elég nehéz otthon kivitelezni, mivel nincs otthon kéznél megfelelő eszköz hozzá. Ez sem olyan teljesen azért, mint az igazi, mivel sütőben sült, de a feeling-je megvan.
HOZZÁVALÓK Kb 12db-hoz
- 125 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 125 g dia wellness süteményliszt konc.
- pici só
- 1 tojás
- 2 dkg élesztő
- pici cukor az élesztőhöz
- édesítőszer
- 1,5 dl tej
- 3,5 dkg margarin
- habroló forma, vagy bármi, amire rá tudjuk tekerni a tésztát.
- dió, fahéj, kókuszreszelék, kakaópor illetve bármi amibe szeretnénk meghempergetni őket. én eritritet kevertem össze dióval és fahéjjal.
ELKÉSZÍTÉS
- Az élesztőt pici cukorral és a tej egy részével felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a liszthez, belekeverünk mindent. (A vaj ne legyen hideg)
- Összegyúrjuk, amennyiben szükséges, tehetünk bele plusz lisztet vagy tejet.
- 30 percig kelesztjük
- 0,5 cm vastagra kinyújtjuk hosszúkás alakúra, majd csíkokat vágunk belőle.
- A habroló formákat megkenegetjük szilikonecsettel egy kis olvasztott vajjak, majd rátekerjük a tésztát úgy, hogy picit fedésben legyenek. Utána kicsit meghengergetjük a deszkán, hogy egybeálljon, majd egy egész felvert tojással megkenegetjük, hogy fényes legyen.
- Tepsiben felállítgatjuk az összeset, madj előmelegített sütőbe tesszük. 200°C alsó-felső sütés, 12-13 perc.
- Utána kivesszük, megint megkenegetjük a tojással és rögtön belehempergetjük a fahéjba, vagy dióba, hogy beleragadjon, majd visszatesszük további 5 percre a sütőbe.
- Én eritritet tettem a fahéjba és a dióba is, és úgy hempergettem bele a kalácskákat.