Sajtos pogácsa
HOZZÁVALÓK
(nagyjából 50 kicsi db-ra)
- 25 dkg dia wellness 50%-kal csökkentett ch tartalmú liszt
- 0,25 dl tej
- 1 cs. instant élesztő
- 1 tojás
- 5 dkg reszelt sajt (a Tolle 60%-kal csökkentett zsírtartalmú trappista sajtot ajánlom azoknak, akik alakbarát módon szeretnék elkészíteni)
- 12,5 dkg zsírszegény túró (Pilos zsírszegény zacskós túró szerintem a legfinomabb)
- fél pohár natúr joghurt
- 5dkg kókuszzsír (ha nincs, szerintem a sima olaj is megfelel)
- 1-2 teáskanál só
- A hajtogatáshoz: 7,5 dkg sajt
- A tetejére kenni : 1 tojás
ELKÉSZÍTÉS
Összekeverjük a száraz hozzávalókat, a nedves hozzávalókat, majd egybekeverjük. Nem nagyon számít a sorrend.
Lisztezett deszkára kinyújtjuk a tésztát nem túl vékonyra, majd jöhet a tetejére a hajtogatásra félretett sajt fele. Majd hajtogatjuk. Aki tudja, attól bocsi, aki nem, annak megpróbálom leírni, hogyan kellene hajtogatni.
Először az alját felfele a két harmadáig, majd a tetejét ráhajtani lefele Utána a baloldalát jobbra a két harmadáig, majd jobbról balra. Végül fordítsuk meg, hogy a hajtogatott rész legyen alul. Takarjuk le, és egy picit pihentessük. Utána újra nyújtsuk ki, szórjuk meg a maradék sajttal, és ugyanolyan irányba hajtogassuk mint az előbb. Megint takarjuk le, megint pihentessük.
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
Nyújtsuk ki a tésztát, kenjük meg tojással, és szagassuk ki. Én pici kör alakú szaggatót használtam. Zsírpapírral béleljük ki a tepsit, helyezzük rá a pogikat és szórjuk meg a tetejét vagy sajttal, vagy magokkal. Nem kell messze tenni egymástól őket, nem lesznek sokkal nagyobbak. Nekem kb 3 tepsinyi lett belőle.
30 perc kb a sütés. Ez sütőfüggő, nézzük a színét. Amikor már aranybarna, és az alja se tűnik nyersnek, akkor jó. Egyet meg is lehet kóstolni, az az igazi minőségellenőrzés.