Sajtos pogácsa

2018.01.10

HOZZÁVALÓK

(nagyjából 50 kicsi db-ra)

  • 25 dkg dia wellness 50%-kal csökkentett ch tartalmú liszt
  • 0,25 dl tej
  • 1 cs. instant élesztő
  • 1 tojás
  • 5 dkg reszelt sajt (a Tolle 60%-kal csökkentett zsírtartalmú trappista sajtot ajánlom azoknak, akik alakbarát módon szeretnék elkészíteni)
  • 12,5 dkg zsírszegény túró (Pilos zsírszegény zacskós túró szerintem a legfinomabb)
  • fél pohár natúr joghurt
  • 5dkg kókuszzsír (ha nincs, szerintem a sima olaj is megfelel)
  • 1-2 teáskanál só
  • A hajtogatáshoz: 7,5 dkg sajt
  • A tetejére kenni : 1 tojás

ELKÉSZÍTÉS

Összekeverjük a száraz hozzávalókat, a nedves hozzávalókat, majd egybekeverjük. Nem nagyon számít a sorrend.

Lisztezett deszkára kinyújtjuk a tésztát nem túl vékonyra, majd jöhet a tetejére a hajtogatásra félretett sajt fele. Majd hajtogatjuk. Aki tudja, attól bocsi, aki nem, annak megpróbálom leírni, hogyan kellene hajtogatni.

Először az alját felfele a két harmadáig, majd a tetejét ráhajtani lefele Utána a baloldalát jobbra a két harmadáig, majd jobbról balra. Végül fordítsuk meg, hogy a hajtogatott rész legyen alul. Takarjuk le, és egy picit pihentessük. Utána újra nyújtsuk ki, szórjuk meg a maradék sajttal, és ugyanolyan irányba hajtogassuk mint az előbb. Megint takarjuk le, megint pihentessük.

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.

Nyújtsuk ki a tésztát, kenjük meg tojással, és szagassuk ki. Én pici kör alakú szaggatót használtam. Zsírpapírral béleljük ki a tepsit, helyezzük rá a pogikat és szórjuk meg a tetejét vagy sajttal, vagy magokkal. Nem kell messze tenni egymástól őket, nem lesznek sokkal nagyobbak. Nekem kb 3 tepsinyi lett belőle.

30 perc kb a sütés. Ez sütőfüggő, nézzük a színét. Amikor már aranybarna, és az alja se tűnik nyersnek, akkor jó. Egyet meg is lehet kóstolni, az az igazi minőségellenőrzés.